NORD-EST FOLK DOROHOI

                                                  Fără muzică, poezie, viața ar fi o greșeală
                                                   și nu va fi împlinită decât atunci când
                                                    vei păși pe propria-ți cale cu credință.


     Timp de două zile, 27 și 28 aprilie, la Dorohoi muzica a fost, cum spunea Cioran “timp sonor”. Oamenii acestor locuri au reușit să realizeze un festival de folk, ajuns deja la a treia ediție. Dacă dragostea nu poate exprima ideea de muzică, în schimb muzica poate exprima ideea de dragoste: copiii, părinții, interpreții, artiștii, organizatorii și-au întins mâna pentru a sluji cântecul, versul – dragostea de muzica folk. Dacă la școală ți se predă lecția și după aceea urmează un test, în viață ți se dă un test pentru a învăța o lecție; am început să am prieteni de abia atunci când eu însuși am devenit unul. Oamenii acestor locuri trăiesc pentru prietenii pe care îi prețuiesc, pentru frumos, pentru muzică și fac orice pentru ca maneaua să nu fie imn național și ignoranța să nu apese pe umerii copiilor lor.
      Concursul a demonstrat că arta este o chemare la care au răspuns foarte mulți copii, adolescenți talentați. Membrilor juriului le-a revenit misiunea grea de a-i departaja. Votul lor a făcut ca grupul Carmina să fie pe prima poziție. Le mulțumim!
      Cele două seri de festival au fost completate de recitalurile artiștilor folk: Dan Vană (președintele juriului), Walter Ghicolescu (membru al juriului) – prima seară – și Jul Baldovin, Mircea Rusu Band împreună cu Lucian Darie și Paul Arva – în ceea de a doua seară. Prezentatorul acestui festival a fost poetul Andrei Maftei, care ne-a încântat cu cuvinte rostite în dulcele grai moldovenesc, aducând bucurie pe chipurile tuturor celor prezenți. Ceilalți membri ai juriului: Emil Răducanu(Radio Iași), Paul Ciprian Mihai (coordonator festival), Valuța Murariu (directoarea festivalului), Alexandru Gavrilescu au întregit această manifestare culturală.
Dincolo de emoțiile concursului, aceste două zile au fost privite de către toți participanții ca o bucurie a competiției, ca un prilej de a oferi cel mai frumos lucru: versul cântat – muzica folk.
În loc de încheiere las loc cuvintelor nerostite...

 Cristian Bacargiu.